Ga naar hoofdinhoud

8 Films/series die je leuk moet vinden als je Rechten wilt studeren

1. MAKING A MURDERER

Als je rechten studeert wil je vaak maar één ding; de waarheid achterhalen. Dat staat in deze hele documentaire centraal. Het gaat over een man die onterecht in de gevangenis zit voor een moord; nouja, dat zegt hij. En over hoe de politie fouten maakt, heel veel fouten.

2. 12 ANGRY MEN

Een wat oudere film, maar een must see! Over een jury in Amerika die unaniem tot een oordeel moeten komen om onrecht te voorkomen. Hij is zwart-wit, en misschien wat langzaam … Maar dat is de studie rechten soms ook!

3. LINCOLN LAWYER

De advocatuur is een wereld met geld, slimme deals en geheimen. Dat zie je in de Lincoln Lawyer. Wat mist er? Papierwerk. In zijn auto liggen af en toe een paar documenten, terwijl je op een echt advocatenkantoor ruimtes ermee vol liggen.

4. ERIN BROCKOVICH

Erin heeft geen rechten gestudeerd, maar wordt toch een stagiair bij een advocatenbureau (dat kan ik Nederland helaas niet…). Ze laat zien wat je als advocaat of jurist moet doen; geen genoegen nemen met nee, je tanden ergens inzetten, iets tot in de puntjes onderzoeken en niet stoppen totdat de waarheid boven water is.

5. SUITS

Don’t get your hopes up. Advocaat zijn bij Pearson Specter Lit zit er voor de meesten niet in. Maar in de corporate wereld van rechten zit wel meer geld. En wat deze serie ook goed laat zien is dat je er wel voor moet werken; veel late avonden, dealtjes sluiten en aan het begin veel shitty karweitjes.

6. TO KILL A MOCKINGBIRD

Als je interesse hebt in ‘social justice.’ Over de rassenproblematiek in Amerika tijdens de Grote Depressie. Trouwens, deze is ook best handig voor je Engels lijst; to kill two (mocking)birds at once;)

7. THE SOCIAL NETWORK

Over Facebook, Mark Zuckerberg en twee jongens die vonden dat hun idee was gestolen. Het laat zien dat het recht zich moet aanpassen aan de veranderingen in de technologie. En ook dit kan je studeren! (Dat heet Recht&ICT).

8. OJ SIMPSON VS. THE PEOPLE

Hoewel rechten eigenlijk vooral bestaat uit regeltjes, moet je als advocaat ook af en toe creatief zijn. Dat staat in deze serie centraal; een wereldbekende African American football speler staat terecht voor de moord op zijn ex-vrouw en partner en hij krijgt een steengoede advocaat.

Back To Top