skip to Main Content

Hoe werkt de studiekeuzetest van Kieswijs?

Kieswijs werkt met een uitgebreide serie zelf ontwikkelde en extern gevalideerde psychologische testen. Door de Kieswijsanalyse® kom je er achter wat jou bijzonder maakt, waar je goed in bent, waar je energie van krijgt, waar je interesses liggen en dus welke studie bij jou past!

1

Je maakt de studiekeuzetest op je computer of tablet. Het kan overal, maar neem er wel de tijd voor.
(Duur: ± 1,5 uur)

2

Je gaat op gesprek bij één van onze adviseurs. Daarna schuiven je ouders aan.
(Duur totaal: ± 2 uur)

3

De adviseur maakt vervolgens een persoonlijk verslag met daarin de uitslag van jouw Kieswijsanalyse® en een gericht studieadvies.

Het VOLLEDIGE Kieswijstraject kost €820,- (ex. btw.)
Het BULLITtraject kost: €720,00 (ex btw).
Het BASIStraject kost €595,00 (ex btw).

Welk traject kies jij?

Er zijn verschillende opties voor een Kieswijstraject. Zo kun je kiezen voor het VOLLEDIGE traject (Kieswijsanalyse + gesprek + uitgebreid verslag), maar ook voor een verkorte versie; het BULLITtraject (Kieswijsanalyse + gesprek + kort verslag) of het BASIStraject (Kieswijsanalyse + gesprek + samenvatting uitslag). Welke keuze je ook maakt; het studie advies heeft dezelfde kwaliteit.

Wat maakt onze adviseurs bijzonder?

Onze adviseurs gaan naar open dagen om erachter te komen met welke belangrijke vragen jij je bezig gaat houden in je studie. Ook spreken ze met studenten en oud-kandidaten om hun ervaringen te horen. De adviseurs onderzoeken tevens de verschillen tussen studies, als ook tussen dezelfde studies in andere steden (zo kan je economie aan wel negen universiteiten studeren). De gezamenlijke inzichten worden bijgehouden in de Kieswijsstudiegids. Al deze kennis vind je terug in jouw persoonlijke Kieswijsadvies, waaruit blijkt welke studie en stad bij jouw talenten past!

Voorproefje van de Kieswijsstudiegids

Al die kennis en verhalen van studies en studenten hebben we gebundeld in onze Kieswijsstudiegids, die de adviseurs gebruiken bij het gesprek. In dit complete overzicht vind je zowel details over studies en steden, als ervaringen van studenten.

Ervaringen

Lieve Kieswijs,
Waar kan ik beginnen? Misschien gewoon met bedankt. Ik weet nu welke studies ik ga onderzoeken zodat ik straks een goede gerichte keuze kan maken. Op het moment dat ik de deur bij Kieswijs uit liep, had ik niet alleen een studiekeuzeadvies gekregen, maar had ik ook te horen gekregen wie ik was. Op een positieve wijze ben jij met mij door 30 talenten heen gegaan. Ik kreeg te horen waar ik energie van krijg, maar ook waar mijn energie ‘lekt’. Zo vertelde jij mij dat ik belangrijk vind om een inhoudelijke uitdaging in mijn studie te krijgen, maar net zo belangrijk vind ik de sfeer op mijn faculteit of in mijn studentenhuis. Gebaseerd op de verschillende testen kreeg ik dus ook via verschillende kanten belicht hoe ik in elkaar zit. In de test karaktereigenschappen was het een eye-opener hoe sterk ik een combinatie van sociaal en inhoudelijk ben. Een bevestiging dat ik iets wilde bereiken, maar wel met een groep fijne mensen om mij heen. Zelfs mijn werkhouding heb jij persoonlijk kunnen maken. Ja, mijn inzet is heel hoog en daardoor ervaar ik over het algemeen weinig stress. Toch kom ik altijd op een punt tijdens mijn tentamens dat ik dan toch propvol stress zit. Dit komt dan omdat ik me niet aan een planning weet te houden, iets om misschien aan te werken. Door mijn hoge score op taalgevoel heb jij mij aangeraden meer dingen op te schrijven. Misschien ga ik nu zelfs wel een blog beginnen. Als laatste heb jij mijn ouders onderdeel van mijn proces gemaakt, iets waar ik eerst tegenop keek. De herkenning van hun in mij was onwijs leuk om te horen. Zelfs mijn vader, die eerst vond ik dat ik een wiskundige studie moest doen, staat nu achter mijn studiekeuze. Dank Kieswijs voor dit professionele en ook persoonlijke advies. Volgend jaar begin ik met Psychology and Technology in Eindhoven. Liefs,

Lisanne
Psychology and Technology in Eindhoven

Na het interessante gesprek en de uitkomst van mijn Profiel, heb ik besloten om met positieve moed te beginnen aan de bachelor International Business in Groningen! Voor de introductieweek had ik al via een hospiteeravond een huis gevonden met zes andere mannen. En ben aan het begin van het jaar, waar we het ook over hebben gehad, begonnen met hockeyen bij GCHC. De eerste tentamenweek is vorige week afgerond en blok 2 is weer begonnen. Ik wilde je graag een berichtje sturen als blijk van dank en laten weten dat ik het ontzettend naar mijn zin heb in het koude Noorden:)

Luco
Bachelor International Business

Kieswijs is een weg voor personen die niet weten wat ze willen en/of weten waar hun sterke punten liggen, Kieswijs laat je zien waar je sterke punten liggen, maar juist ook waar je minder goed in bent. Voor mij heeft het heel verhelderend gewerkt.

Niels
Doet eindexamen

Dankzij Kieswijs en mijn adviseur heb ik een juiste studiekeuze gemaakt. Het was een verhelderende, maar vooral leerzame ervaring. Door het gesprek ben ik veel over mijn persoonlijkheid en talenten te weten gekomen!

Saar
Bachelor Rechten

Kieswijs heeft de voor- en nadelen van de verschillende studies voor mij op een rijtje gezet. Naast de feiten werd ook mijn persoonlijkheid meegenomen in mijn uiteindelijke studiekeuze. Deze combinatie zorgt voor een duidelijk profiel en geeft veel houvast in mijn uiteindelijke studiekeuze. Kieswijs geeft je een rondleiding door je eigen persoonlijkheid.

Thom
Bachelor Bedrijfskunde, Track Supply Chain Management

Ouders over de studiekeuzetest

Nellejet

Ouder van twee kandidaten
“Wat mij het meest is bijgebleven van het advies bij Kieswijs is de persoonlijke aanpak en de eerlijkheid”

Ik herkende mijn kinderen absoluut in het beschreven profiel. Sommige eigenschappen/talenten waren een bevestiging van wat voor mij al duidelijk was. Andere eigenschappen waren een bevestiging van iets wat meer onder de oppervlakte lag en daardoor wel een eye opener.

Wat mij het meest is bij gebleven van het advies bij Kieswijs is de persoonlijke aanpak en de eerlijkheid. Het kind staat voorop en wordt duidelijk gemaakt waar hij/zij het zoeken moet en ook niet zoeken moet bij het kiezen van een studie. Dit alles wordt op een zeer positieve manier gebracht, waardoor het zelfvertrouwen van het kind groeit.
Het advies had voor mij als ouder zeker een toegevoegde waarde. Het geeft houvast bij het maken van een studiekeuze of bevestiging van de gemaakte studiekeuze. Bovendien is het leuk een profiel van mijn kinderen te lezen waarin zij helemaal worden ontleed in talenten. Het is ook de moeite waard om het verslag eens in de zoveel tijd terug te lezen.

Willem en Reina

Ouders van twee kandidaten
“Coens eerste opmerking sprak boekdelen: ze kent me!”

In september 2009 begon onze zoon aan zijn laatste jaar van de middelbare school. Zoals zovelen van zijn leeftijd had hij op dat moment grote twijfels welke richting hij zou kiezen; de keuze voor geneeskunde, een jaar tevoren nog rotsvast, wankelde en hij had geen idee in welke van de honderden andere mogelijkheden hij zich zou moeten verdiepen. Wij waren er in die maanden meer mee bezig dan hijzelf en kwamen via via bij Kieswijs terecht.

De start was goed, de vele vragen via internet vond hij leuk om te beantwoorden, ook al begreep hij niet hoe deze hem zouden kunnen helpen bij een studiekeuze.
Toen de dag van de rapportage. Coen mocht eerst anderhalf uur het rapport met je doornemen, daarna mochten wij aanschuiven. Coen’s eerste opmerking sprak boekdelen: “ze kent me!” Het was voor hem heel bijzonder dat vanuit de vragen je kon voorspellen hoe hij in bepaalde situaties zou reageren. Voor ons was het ook verhelderend hoe familietrekken en eigen karaktertrekken in de Kieswijsanalyse naar voren kwamen.

Het bijzondere en meest waardevolle vonden wij dat je vanuit zijn sterke en zwakke punten een aantal opleidingen naar voren kon brengen met de voor hem belangrijke voor’s en tegen’s. De keuze voor een vervolgopleiding werd opeens overzichtelijk voor hem.

Ook voor onze andere dochter heeft de analyse geholpen haar studiekeuze te bepalen. De gesprekken zijn waardevol geweest voor het ontwikkelen van een realistisch zelfbeeld van onze beide kinderen.

Terugkijkend zijn er twee aspecten van de Kieswijsanalyse ons met name bijgebleven:
- het hielp kinderen echt om tot een verantwoorde en onderbouwde keuze voor een studie te komen.
- door de creatieve en beeldende manier waarop de resultaten van de analyse besproken werden kregen onze kinderen een waardevolle feedback op hun eigen functioneren.

Tot slot was het ook fascinerend om als ouders te merken dat ook sommige eigen karaktertrekken herkenbaar bij de kinderen waren.

Clementine

Ouder van twee kandidaten
“Onze dochter was na de in haar ogen tamelijk simpele test aanvankelijk nogal sceptisch over het mogelijke resultaat”

Kieswijs bleek een bijzondere gave te hebben jongeren op plezierige wijze te confronteren met hun eigen karakter, hen een spiegel voor te houden. Zij begrijpen de soms lastige keuzes waarvoor jongeren (en de ouders) op weg naar volwassenheid gesteld staan. Zij stellen het kind centraal en komen in gesprek met voorbeelden van gedrag uit eigen kring. Dat maakt hen kwetsbaar maar overtuigend in de analyse. De belevingswereld van de jeugd kent bij Kieswijs weinig geheimen.
Onze dochter was na de in haar ogen tamelijk simpele test aanvankelijk nogal sceptisch over het mogelijke resultaat. Ze werd echter verrast door een juiste analyse van haar karakter en vaardigheden. Veel werd duidelijk over de voorwaarden waaronder zij het beste functioneert. Dat kweekte bij haar zelfvertrouwen. Het hielp enorm bij het maken van keuzes ten aanzien van studie en sociale omgeving. Haar kieswijs-profiel van vier jaar geleden klopt nog steeds. Zoals zij zelf aangeeft: “ik gebruik de Kieswijsanalyse voor mijn cv en heb nog steeds profijt van de aanbevelingen van Kieswijs”.

Dit schooljaar hebben we ook onze zoon laten testen. Voor hem bleek de Kieswijsanalyse vooral confronterend voor hemzelf. Haarscherp werden zijn talenten en ambities afgezet tegen zijn werkhouding. We vertrouwen erop dat Kieswijs hem de ‘wake-up call’ gaf die hij nodig had om te ontdekken welke talenten hij bezit en zal moeten benutten om zijn ambities waar te maken.

Wil jij weten welke studie bij je past?
Veelgestelde vragen over onze studiekeuzetest

Voor iedereen die voor een studiekeuze staat op WO/HBO/MBO niveau.

We streven ernaar iedereen binnen 4-6 weken te adviseren.

Neem de tijd die je nodig hebt, er zit alleen een tijdslimiet aan de 5 cognitieve testen.

Dat duurt ongeveer twee uur. Eerst bespreken we de uitkomst van de Kieswijsanalyse en de voor jou passende studies met jou alleen. Dat duurt ongeveer een uur. Vervolgens mogen je ouders aanschuiven om het geheel nogmaals samen te bespreken.

De kosten van de Kieswijsanalyse bedragen €780,- excl. btw (€943,80 incl. btw). Hierin is inbegrepen: de test, een gesprek met de kandidaat, een gesprek met de ouders erbij, een schriftelijke rapportage en een eventueel terugkomgesprek. De rapportage omvat een omschrijving van je talenten, je werkhouding, je ontwikkelpunten en natuurlijk de studierichtingen.

Ja! De Kieswijsanalyse levert maatwerk. Zo kunnen we zien of jij behoefte hebt aan bijvoorbeeld structuur, samenwerken of intellectuele uitdaging. Dit verschilt per universiteit, school en/of stad.

Ja! Wij hebben een speciale Kiesprofieltest ontwikkeld om scholieren ook te kunnen begeleiden in dit traject.

Back To Top