Ga naar hoofdinhoud

Drugs door druk

Drugs door druk.


Interview met tweedejaars student. Door Cato Overmars

Na het afronden van vwo op de middelbare school ben ik economie gaan studeren in Rotterdam aan de Erasmus universiteit. Mijn ouders waren erg blij met het feit dat ik deze studie ging doen aan deze universiteit omdat deze erg goed staat aangeschreven. Ik was ook echt bereid om ze trots te maken en mijn punten allemaal te halen. Ik had besloten me ook in te schrijven voor een studentenvereniging, om wat sneller vrienden te maken in een nieuwe stad. Deze twee dingen combineren ging alleen lastiger dan verwacht.

            Wanneer je je aansluit bij een vereniging wordt er veel van je verwacht, er zijn bijvoorbeeld vaak verplichte kennismakingsmomenten en je wil natuurlijk je nieuwe vrienden onderhouden door leuke dingen te plannen. Hierdoor werd het lastiger en lastiger om naar mijn werkgroepen en hoorcolleges te gaan met als gevolg dat ik tentamens niet haalde. Ik durfde niet thuis te komen bij mijn ouders met onvoldoendes dus hield ik dit voor mezelf en vertelde hun dat het allemaal prima ging. Ik voelde me ontzettend schuldig dat ik loog. Het liefst wilde ik vluchten van de situatie. Naast dat ik enorme druk voelde van mijn ouders om mijn studie goed te halen, ging het combineren met een nieuwe vereniging me niet makkelijk af.

            Op een feestje heb ik voor het eerst drugs gebruikt. Een klein beetje, ik zag het niet als iets ergs maar gewoon als een experimentje. Ik heb een hele leuke en zorgeloze avond gehad: ik vergat voor even de hele situatie met mijn ouders en mijn studie, ik voelde me heerlijk. Maar toen ik de volgende dag wakker werd, wist dat ik gewoon weer terecht kwam in dezelfde problemen die ik de avond van tevoren ook had. Nog steeds geen punten en nog steeds geen eerlijkheid naar mijn ouders toe.
Ik ben vaker drugs gaan gebruiken na die avond. Ik wist dat dat het enige was wat me rustig hield en even liet vergeten wat er allemaal aan de hand was. Een factor die ook invloed had op de hele situatie was de coronapandemie met een lockdown, waardoor ik niet kon vluchten op een andere manier (denk aan concerten, citytripjes of voetbaltraining). Na het zoveelste avondje biertjes drinken aan de keukentafel ga je je toch vervelen en ga je experimenteren, althans zo ging het bij mij. Van eens per maand gebeurde het eens per week, en op een gegeven moment stond mijn dealer 2 keer per week voor de deur. Ik was me ervan bewust dat ik ongezond leefde en dat het niet slim was wat ik deed, maar alsnog bleef ik doorgaan.

            Mijn twee beste vrienden zijn uiteindelijke de personen geweest die mij uit deze sleur hebben getrokken. Ze hebben mij aangesproken op mijn gedrag en mijn gewoontes. Dit was een heel heftig moment, ik werd ontzettend emotioneel. Ik vertelde hun over mijn punten, dat de status zo erg was dat als ik zo door zou gaan, ik van mijn studie getrapt zou worden. Nadat ik vertelde dat mijn ouders ook niks wisten van deze situatie hebben ze mij gedwongen met hen het gesprek aan te gaan. Gek genoeg voelde het goed om alles aan mijn ouders te vertellen. Ze hebben lief gereageerd en me verteld dat ik met een schone lei moet beginnen met een nieuwe studie. Ze hadden me ook verzekerd dat ik met elk probleem bij hen aan kan kloppen. Ik had dus veel eerder aan moeten geven dat het me te veel werd…  Ik ben begonnen met een nieuwe studie in Leiden, dit is dichter bij mijn ouders en ik voel me meer thuis in die stad. De bachelor politicologie waar ik mee ben begonnen past ook goed bij me, er is veel begeleiding van de professoren en ik vind het veel interessanter dan economie! Dit geeft me dus een extra impuls om naar al mijn hoorcolleges en werkgroepen te gaan.

            Drugs heb ik sindsdien nooit meer gebruikt, het doet me te veel denken aan de tijd waarin ik niet lekker in mijn vel zat. Mijn tip aan beginnende studenten is: geef op tijd aan wanneer je je niet goed voelt of wanneer iets je te veel wordt. Alles is bespreekbaar en alles is oplosbaar! Je kan altijd naar je ouders/verzorgers, vrienden, familieleden of studieadviseurs gaan en om hulp vragen. Maak hier gebruik van!

Back To Top