Ga naar hoofdinhoud

Open dagen…

… gaat mijn kind zelf of ga ik mee?


In een gesprek vertelde ik een jongen dat het best handig was om een ouder mee te nemen naar de open dagen. “Hoezo?” vroeg hij. Ik vroeg hem een reden te geven waarom zijn ouders niet mee zouden moeten gaan. “Daarom niet” was zijn antwoord. “En hoe kom je er dan?” Hij moest lachen, “oké, papa én de auto mogen toch wel mee.” 


Je kan als ouder best goed van pas komen op de open dag. Ouders kijken met een andere blik dan het kind en hebben daardoor soms goede en nieuwe vragen.  

Voor je de auto instapt is het wijsheid een paar dingen al gedaan te hebben. Zo kan een uurtje samen achter de computer zitten en naar studies kijken, al heel wat informatie geven. Ga zoeken naar leuke studies en streep af waar hij of zij echt geen zin in heeft. Schrijf vervolgens belangrijke data op in beide agenda’s.  

Op de open dag zelf hoef je heus niet de hele dag naast je kind te lopen (hebben ze vaak ook geen zin in). Ga lekker zelf op stap. En laat je verassen door studies en studenten! Je kan bijvoorbeeld wel afspreken om samen naar een hoorcollege te gaan of elkaar na een uur weer te ontmoeten.  

Als ouder is het belangrijk dat je op de open dag even door de bril van het kind kijkt. Laat je eigen oordeel dus even thuis! Door te zien hoeveel mogelijkheden er zijn, begrijp je als ouder beter hoe moeilijk het kan zijn om een keuze te maken.  

En als hij of zij nou met een studie komt die jij niet ziet zitten? En jij je afvraagt of er met deze studie wel een droge boterham te verdienen is. Luister bij deze studies dan extra goed, stel wat vragen en verplaats je in jouw kind: er is vast een reden waarom hij of zij deze studie zó leuk vindt. Het is immers zijn of haar keuze!  

Wil je dat je kind er zelf achter komt of een studie een match is? Zorg dat je kind zich dan opgeeft voor een meeloopdag bij de desbetreffende studie. Zo kan jouw kind echt ervaren wat de studie inhoudt.  

En maak er iets leuks van! Vraag aan je kind of je van tevoren even een koffie kan doen of ergens een broodje kan eten. Zoek een hippe eettent uit (waar je kind graag wil eten ;)) en neem zo de tijd om even te kletsen over alle studies waar jullie zijn geweest.   

WEES WIJS: op een open dag is het belangrijk dat je stimulerend bent als ouders; kritisch zijn kan altijd nog!  

  

 

Back To Top