Ga naar hoofdinhoud

Van VWO naar HBO…

… mij niet gezien!


Tijdens een workshop op een middelbare school vraag ik aan een scholier wat hij wil gaan studeren. “Media en Cultuur” zegt Steven. Ik vraag hem waarom. Hij vertelt dat hij wilt leren hoe je een televisieprogramma gaat maken. Ga dan ook eens bij de HBO Creative Business kijken. Zijn reactie: “Ik heb toch niets voor niets mijn VWO diploma gehaald.” 


Steven is niet de enige die na het VWO niet naar de HBO wil. Een lastige beslissing? De universiteit is niet voor iedereen even geschikt!  

Uit de Kieswijsanalyse® kunnen we vaak opmaken of een kind graag naar de Universiteit wil en of een kind wel naar de Universiteit moet willen. Een kind dat hoog scoort op invloed, zeggenschap, competitie, aanzien en trots wil na het VWO niet naar een HBO (want dat past niet bij zijn statusgevoel). Maar als hetzelfde kind ook hoog scoort op duidelijkheid, structuur, praktisch en ondersteuning dan is het toch vaak wijsheid om een HBO-opleiding te doen en er in ieder geval naar te gaan kijken.  

Kinderen zijn vaak niet zo bewust van de verschillen, maar ouders wel. De voorkeur van de ouder heeft invloed op het kind, bewust of onbewust. Uit onderzoek blijkt dat kinderen sterker beïnvloed worden door de mening van hun vader (Draijer et al., 2017). Daarnaast baseren kinderen hun keuze vaak op aannames. Bijvoorbeeld dat je meer aanzien krijgt of meer geld kan verdienen met een universitaire opleiding. Maar is dat zo? 

Een HBO opleiding kan beter bij een kind passen omdat het praktischer is, je verplicht stages moet lopen en je meer aanwezig moet zijn. Je krijgt op een HBO veel meer een feeling bij je opleiding. Kijk bijvoorbeeld naar de opleiding pedagogiek. Als je HBO pedagogiek doet, dan krijg je al in je eerste jaar te maken met kinderen en ouders. Op de universiteit kan het zomaar tot je derde jaar duren voordat je een kind of ouder ziet.  

En draai je gedachtegang soms even om! Niet “ik heb niet voor niets 7 jaar over mijn VWO gedaan,” maar “ik heb al 7 jaar over mijn VWO moeten doen,” en misschien ben ik dus meer een praktijkmens dan een studiebol!   

WEES WIJS

WEES WIJS: Kijk waar JIJ het meeste energie uit haalt. Onderzoek wat JIJ nodig hebt in de studie. Kies een studie waar JIJ je talenten kan inzetten. Dus ga het verschil tussen een HBO en Universiteit ervaren door naar een Open Dag te gaan of een dagje mee te lopen! 

Back To Top